Kardiologija

Philips_ie33_1Kardiološki pregled (ehokardiogram):

Ultrazvuk u kardiologiji neizostavni je dio općeg kardiološkog pregleda i jedan je od glavnih čimbenika pri donošenju kvalitetne i točne dijagnoze.

Ehokardiogram (često se naziva i „eho srca“) je sonogram srčanog mišića. Tijekom ehokardiografije standardno se koriste 2D, 3D/4D i Doppler prikazi srčanog mišića.

Ehokardiografija je postala rutinska pretraga tijekom evaluacije srčanog mišića i koristi se tijekom dijagnostike u pacijenata kod kojih postoji sumnja na strukturne i funkcionalne bolesti srca. Ova vrsta pregleda daje nam odličan uvid u stanje srčanog mišića, uključujući procjenu veličine, oblika, funkcije (istisne frakcije, dijastoličke funkcije), lokacije i eventualnih oštećenja srca. Ehokardiografija je izrazito korisna tijekom procjene određenih patoloških stanja srca, kao što su kardiomiopatije (hipertrofijska kardiomiopatija, dilatativna kardiomiopatija). Najveća prednost ovog tipa pregleda srca je što je neinvazivna, ne zahtjeva posebnu pripremu pacijenta, te nema nuspojava i rizika vezanih uz izvođenje pregleda za razliku od npr. koronarografije.

Osim uvida u strukturu srca, korištenjem ultrazvučnog uređaja moguće je procijeniti i smjer i intenzitet protoka krvi kroz srce koristeći Doppler pretrage (Pulsed Wave, Continuous Wave Doppler, Color Doppler, Spectral Doppler). Koristeći pretragu Doppler tehnikama moguće je vizualizirati protoke krvi i sva patološka stanja (regurgitacije – povratak krvi kroz zaliske; stenoze zalistaka; abnormalne komunikacije između lijeve i desne strane srca) vezana uz tijek krvi.

philips_color_doppler_mode_2

Doppler pregled srčanog mišića

Transtorakalni ehokardiogram (TTE)

Standardni transtorakalni ehokardiogram (TTE) je sastavni dio svake ultrazvučne pretrage srca. Postoje određeni protokoli izvođenja ovog pregleda, a sam pregled se radi tako da se na stijenku prsnog koša pozicionira ultrazvučna sonda. Ova vrsta pretrage je neinvazivna te daje dobar uvid u stanje srčanog mišića. Vodeći uređaj u ovom segmentu medicinskih pregleda srca je Philips iE33 Ultrasound System s pripadajućim 2D i 3D/4D sondama.

kardiologija_TTE_pregled

Ultrazvučni transtorakalni pregled bolesnika koristeći Philips iE33 ultrazvučni sustav

Transezofagijski ehokardiogram (TEE)

Transezofagijska ehokardiografija (TEE) je alternativni način izvođenja ehokardiografije. Specijalna 2D sonda (S7-3t,  S8-3TEE) te 3D/4D sonda (Philips X7-2t i Live 3D TEE)koja na svom vrhu ima posebne kristaliće pozicionira se u jednjaku pacijenta čime se dobivaju kutovi pogleda prema srcu koji nisu mogući u klasičnoj transtorakalnoj ehokardiografiji. Transezofagijska ehokardiografija često se izvodi kada klasičan pregled nije dovoljan kako bi se provjerile sve strukture srca. Zbog neugode koja je moguća tijekom izvođenja pregleda (sondu je potrebno progutati) ponekad je potrebna sedacija bolesnika.

kardiologija_live3D_TEE_1

Transezofagijski (TEE) pregled bolesnika koristeći Philips CX50 ultrazvučni sustav

Stres ehokardiografija

Tijekom izvođenja stres ehokardiograma koriste se ultrazvučne slike srčanog mišića u procjeni pokreta stijenke srčanog mišiča tijekom napora. Test se izvodi na slijedeći način: u početku, učini se ehokardiografija u mirovanju kako bi se postavio tzv. „baseline“ (snimke srca u mirovanju pacijenta). Nakon toga, pacijent započinje hod po pokretnoj traci kako bi se frekvencija srca podigla na ciljnu frekvenciju (ili na 80% maksimalne frekvencije predviđene za trenutačnu životnu dob bolesnika). Kada se postignu zadani uvjeti, učini se ehokardiografija srca u maksimalnom opterećenju te se uspoređuje s ehokardiografskim nalazom srca u mirovanju. Pomoću ovog testa procjenjuju se pokreti srčanog mišića, no ne i koronarnih arterija u srcu. Ishemija ili neke druge bolesti arterija mogu dovesti do abnormalnih pokreta srčane muskulature što može ukazivati na koronarnu arterijsku bolest (CAD – Coronary Artery Disease). Philips iE33 ultrazvučni sustav značajno skraćuje vrijeme pregleda, poboljšava kvalitetu i uspješnost pregleda jer je opremljen Live 3D Stress algoritmom s akvizicijom pojedinog srčanog otkucaja pritiskom na samo jedan gumb.

3D/4D ehokardiografija

3D ehokardiografija i 4D ehokardiografija (poznata i kao Live 3D Echo) je tehnika pregleda srca prilikom koje se koriste najnaprednije xMatrix ultrazvučne sonde. Ova napredna tehnologija korištena u ultrazvučnim pregledima omogućuje detaljnu anatomsku i patofiziološku procjenu patologije srčanog mišića, posebno kod patologije zalistaka i dijagnostike kardiomiopatija. Mogućnost stvaranja tankih presjeka u svim osima i rekonstrukcije srca u trodimenzionalnom obliku čine ovu vrstu pretrage izuzetno korisnom u procjeni stanja srca te prilikom pripreme za operacijske zahvate.

kardiologija_3d_4d_1

3D prikaz mitralnih valvula srca

Kontrastna ehokardiografija

Kontrastna ehokardiografija je pretraga ultrazvučnim sustavom uz dodatak kontrastnog sredstva. Kontrastno sredstvo je tekućina napravljena od minijaturnih mjehurića punjenih plinom i proteinima što omogućuje protok kroz srce i krvne žile. U trenutku kada ultrazvučni val dosegne kontrastno sredstvo on se odbija i stvara visoko kontrastnu ultrazvučnu sliku. Najčešća aplikacija kontrastnog sredstva je tijekom pregleda granica endokarda lijeve klijetke tijekom procjene globalne i regionalne sistoličke funkcije. Kontrastna pretraga također može biti korištena tijekom vizualizacije zadebljanja stijenke srca u stres ehokardiografiji ili prilikom lokalizacije tromba ili tumora u srčanim šupljinama; koristi se i za procjenu brzine protoka krvi u dijagnostici bolesti koronarnih arterija.

kardiologija_kontrastna_pretraga_1

Ultrazvučni prikaz srca korištenjem kontrastnog sredstva