Površinski organi – “Small parts”

Pregled površinskih organa („small parts“)

Pregled površinskih organa („small parts“) je visokorezolucijska pretraga manjih organa bliže površini tijela, kao što su štitnjača, dojka, skrotum i testisi te sve ostale površinske strukture kod sumnje na patologiju.

small_parts_testis_2

Ultrazvučni prikaz tkiva testisa

Pregled pomoću ultrazvučnog sustava omogućuje vizualizaciju i prikaz abnormalnog područja. Ultrazvučni sustav također može biti korišten i tijekom biopsije (zahvat uzimanja dijela promijenjenog tkiva za dijagnostiku).

small_parts_hd15_1

Philips HD15 ultrazvuk – izuzetan sustav za preglede površinskih organa

Pregled štitnjače:

Tijekom pregleda štitnjače i doštitnih žlijezdi ultrazvučnim uređajima mjeri se veličina i procjenjuje oblik, no ne i funkcionalnost navedenih organa (fiziologija i patofiziologija štitnjače procjenjuje se određenim krvnim pretragama, tj. mjerenjem koncentracije određenih hormona u krvi). Štitnjača  proizvodi i luči hormon tiroksin koji kontrolira metabolizam. Paratiroidni hormon (PTH) luči se iz doštitnih (paratiroidnih) žlijezda te kontrolira količinu kalcija i fosfora u krvi.

Ultrazvučni pregled štitnjače i doštitnih žlijezda najčešće se koristi za njihovu anatomsku procjenu. Tijekom pregleda u štitnjači se mogu pronaći kvržice ili ciste ispunjene tekućinom što može pomoći tijekom dijagnostike nekih metaboličkih bolesti. Veličina i oblik mnogo govori o stanju štitnjače.

small_parts_stitnjaca_2

small_parts_stitnjaca_1

 Ultrazvučni pregled štitnjače u Duplex načinu rada – 2D+Color

Pregled dojke:

Ultrazvučni pregled dojke je neinvazivna procedura kojom se procjenjuju tkiva i krvne žile (Doppler) dojke. Najčešće se kombinira sa mamografijom.

small_parts_breast_mass_2

Ultrazvučni prikaz promijenjenog tkiva dojke

Ultrazvučna pretraga dojke je brza, precizna i sigurna pretraga koja se za razliku od mamografije može izvoditi i tijekom trudnoće (nema korištenja gama zračenja niti kontrasta). Razvojem ultrazvučne tehnologije, kao što su 3D i 4D ultrazvuk, Tissue harmonic imaging tehnologije, korištenja kontrastnih sredstava i elastografije dijagnostika najčešćih promjena na dojci (dobroćudni i zloćudni tumori) sve je brža i točnija što u konačnici olakšava liječenje i poboljšava šanse za potpuno izlječenje.

Ultrazvučni pregled dojke najčešći je u rutinskim pregledima dojke ili nakon što je mamografijom ili palpacijom (na dodir) otkrivena sumnjiva promjena na dojci.

Ultrazvuk dojki također se koristi kod pacijentica kod kojih je pregled gama zrakama kontraindiciran, kao što su trudnice, žene mlađe od 25 godina ili žene s implantatima u dojkama. Također, ultrazvuk se koristi i tijekom intervencijskih zahvata kao što su biopsije ili aspiracije cisti (uklanjanje tekućine iz cisti u dojci).

small_parts_breast_mass_3

small_parts_breast_mass_4

Primjeri promjena u tkivu dojke