Pregled ultrazvučnim sustavom

Ultrazvučni pregled je neinvazivni postupak korišten za preglede unutarnjih organa i struktura trbušne i prsne šupljine, glave, pregleda tzv. „small parts“ tj. površinskih manjih organa kao što je štitnjača, te pregleda krvnih žila, lokomotornog sustava, pregleda krvnih žila glave i vrata, te svih ostalih organa u tijelu osim pluća i kostiju. Također, ultrazvuk se intenzivno koristi i tijekom manjih ili većih operacijskih zahvata (punkcije, intraoperacijski pregled ultrazvukom). U ovom tekstu orijentirati ćemo se na najčešća pitanja kod dijagnostičkog pregleda ultrazvukom.

Tijekom pregleda ultrazvučnim sustavom liječnik će koristiti sondu (transducer) koja šalje i prima ultrazvučne valove na visokim frekvencijama koje ljudsko uho nije u mogućnosti registrirati. Oblik i veličina sonde ovisiti će o ciljanom organu ili tkivu koje se pregledava. Kada se sonda postavi na tijelo pod određenim kutom i na određenoj lokaciji, ultrazvučni valovi se probijaju kroz površinu tijela, ulaze u unutrašnjost gdje se odbijaju ili prigušuju te se vraćaju na površinu gdje ih ultrazvučna sonda ponovno bilježi a sustav ultrazvučnog uređaja prikazuje kao sliku.

Različiti tipovi tkiva drugačije provode ultrazvučne valove. Zvuk putuje brže kroz kost, a najsporije kroz zrak. Brzina kojom se poslani ultrazvučni valovi vraćaju iz tijela kao i količina valova koji su odbijeni govori nam o različitim tipovima tkiva koji se mogu prepoznati i analizirati.

Prije samog pregleda, na kožu se aplicira bezbojni gel na bazi vode koji omogućava potpuno prijanjanje sonde na kožu a time i efikasnost pregleda.

Dodatnim mogućnostima promjena načina rada moguće je procijeniti protok krvi kroz krvne žile (Doppler). Gotovo sve Philips sonde u kombinaciji s Philips ultrazvučnim uređajima namijenjene su za izvođenje Doppler pretrage. Tijekom pregleda procjenjuje se brzina protoka i smjer krvi u krvnim žilama na nekoliko načina (Color Doppler, Pulsed Wave Doppler, Continuous Wave Doppler, Color Power Angio Doppler). Pojačani tijek, smanjeni tijek ili potpuni izostanak tijeka krvi ukazuje na određene organske probleme i patološka stanja.

RIZICI KORIŠTENJA ULTRAZVUKA

Ultrazvučni pregled je siguran, bezopasan, neinvazivan i daje kliničke podatke od ključne važnosti za postavljanje dijagnoze. Ultrazvuk se može sigurno koristiti (nema zapreka za njegovo korištenje) tijekom trudnoće, no ponekad, obzirom na korištenje lateksa i drugih gumenih komponenti tijekom vaginalne pretrage (ukoliko postoji alergija) može doći do alergijske reakcije. Također, pri korištenju ultrazvučne pretrage koje uključuju korištenje kontrastnih sredstava može dovesti do alergijske reakcije. Prije svakog pregleda te vrste medicinsko osoblje pojašnjava i upozorava na rizike vezano za alergije. Ultrazvučni uređaj ne proizvodi ionizirajuće zračenje (radijaciju).

Za vrijeme ultrazvučnog pregleda može doći do pojave lagane neugode uzrokovane pritiskom sonde a koja prolazi s trenutnim smanjenjem pritiska.

Određeni faktori i stanja mogu utjecati na rezultate ultrazvučnog pregleda. Najčešći razlozi su prekomjerna tjelesna težina, zrak u crijevima, prevelike dojke, prepunjen ili malo ispunjen mokraćni mjehur i crijeva.

TIJEK PREGLEDA ULTRAZVUČNIM SUSTAVOM

Prije pregleda

–     Liječnik će vam objasniti cjelokupni tijek pregleda te vam ponuditi odgovore na sva Vaša pitanja

–     Ukoliko je to potrebno, možda ćete biti zamoljeni potpisati pisani pristanak na pregled. Pažljivo ga pročitajte i pitajte liječnika ako imate dodatnih pitanja.

–     Sve prethodne pripreme, kao što su post ili sedacija, ovisiti će o dijelu tijela koje trebate pregledati. Vaš liječnik dati će vam sve instrukcije ukoliko je to potrebno.

–     Ovisno o Vašoj medicinskoj povijesti i tipu pregleda, liječnik će Vam dati sve dodatne upute kako se ponašati i što činiti prije samog pregleda.

Tijekom pregleda

Ultrazvučna pretraga može biti izvedena kao dio pregleda u ambulanti ili kao dio bolničkih pretraga, ovisno o tipu pregleda i stanju pacijenta

Najčešće, ultrazvučni pregled se izvodi na sljedeći način:

–     U jednom trenutku biti ćete zamoljeni skinuti nakit, dio odjeće i sve što će eventualno smetati izvođenju pregleda

–     Ovisno o tipu pregleda, biti ćete zamoljeni da sjednete, legnete ili se postavite u točno određen položaj

–     Nakon pozicioniranja tijela u pravilan položaj za izvođenje pregleda, liječnik ili medicinsko osoblje aplicirati će ultrazvučni gel na površinu tijela koje se pregledava

–     Liječnik će zatim prisloniti ultrazvučnu sondu na mjesto pregleda. Liječnik će Vas tijekom pregleda namještati u razne položaje ukoliko je to potrebno. Također, prelaziti će sondom preko određenih dijelova tijela s ciljem pretrage.

–     Ukoliko se radi pregled Doppler uređajem, možda ćete čuti tihi pulsirajući zvuk kojeg proizvodi ultrazvučni uređaj

–     Kada pregled završi, medicinsko osoblje pomoći će Vam obrisati ultrazvučni gel s kože

Ultrazvučni pregled je u pravilu primjer vrlo ugodnog i bezbolnog pregleda. Ponekad, ukoliko pregled traje duže vremena možete osjetiti blagu neugodu u ekstremitetima ili leđima zbog pozicije u kojoj se nalazite. Liječnik operater na ultrazvučnom uređaju učiniti će sve kako bi Vam smanjio neugodu uzrokovanu pregledom.

Nakon pregleda

Završetak pregleda ne predviđa dodatne zahtjeve za pacijenta. Vaš liječnik dati će Vam smjernice za nastavak liječenja, ovisno o Vašem zdravstvenom stanju.

UPOZORENJE O KORIŠTENJU I ODRICANJU OD DOGOVORNOSTI

Sve informacije navedene na ovoj stranici su informativnog karaktera i dane su u najboljoj namjeri i prema našim najboljim saznanjima. Vaša je obveza da se za sve važne informacije i sva dodatna pitanja u vezi pregleda i liječenja obratite svom liječniku.