Pregled ultrazvučnim sustavom

Ultrazvučni pregled je neinvazivna procedura korištena za preglede unutarnjih organa i struktura trbušne i prsne šupljine, glave, pregleda tzv. „small parts“ tj. površinskih manjih organa kao što je štitnjača, te pregleda krvnih žila, lokomotornog sustava, pregleda krvnih žila glave i vrata, te svih ostalih organa u tijelu osim pluća i kostiju. Također, ultrazvuk se intenzivno koristi i tijekom manjih ili većih operacijskih zahvata (punkcije, intraoperacijski pregled ultrazvukom). U ovom tekstu orijentirati ćemo se na najčešća pitanja postavljena u vezi dijagnostičkog pregleda ultrazvukom.

Tijekom pregleda ultrazvučnim sustavom liječnik će koristiti sondu (transducer) koja šalje i prima ultrazvučne valove na visokim frekvencijama koje ljudsko uho nije u mogućnosti registrirati. Oblik i veličina sonde ovisiti će o ciljanog organu ili tkivu koje se pregledava. Kada se sonda postavi na tijelo pod određenim kutom i na određenoj lokaciji, ultrazvučni valovi se probijaju kroz površinu tijela, ulaze u unutrašnjost gdje se odbijaju ili prigušuju te se vraćaju na površinu gdje ih ultrazvučna sonda ponovno bilježi što se prikazuje na ekranu ultrazvučnog uređaja kao slika.

Različiti tipovi tkiva drugačije provode ultrazvučne valove. Zvuk putuje brže kroz kost, a najsporije putuje kroz zrak. Brzina kojom se poslani ultrazvučni valovi vraćaju iz tijela kao i količina valova koji su odbijeni govore nam o različitim tipovima tkiva koji se mogu prepoznati i analizirati.

Prije samog pregleda, na kožu se aplicira bezbojni gel na bazi vode kako bi se maksimalno povećao kontakt  te kako bi se eliminirao zrak između kože i sonde.

Koristeći određene dodatne načine rada ultrazvučnog sustava, također je moguće izvršiti procjenu protoka krvi kroz krvne žile (Doppler). Gotovo sve Philips sonde u kombinaciji s Philips ultrazvučnim uređajima namijenjene su za izvođenje Doppler pretrage. Tijekom pregleda procjenjuje se brzina protoka i smjer krvi u krvnim žilama na nekoliko načina (Color Doppler, Pulsed Wave Doppler, Continuous Wave Doppler, Color Power Angio Doppler). Pojačani tijek, smanjeni tijek ili potpuni izostanak tijeka krvi ukazuje na određene organske probleme i patološka stanja.

RIZICI KORIŠTENJA ULTRAZVUKA

Ultrazvučni pregled je siguran, bezopasan, neinvazivan i daje vrlo vrijedne kliničke podatke vrlo bitne u postavljanju dijagnoze. Ultrazvuk se može sigurno koristiti (nema zapreka za njegovo korištenje) tijekom trudnoće, no ponekad, obzirom na korištenje lateksa i drugih gumenih komponenti tijekom vaginalne pretrage (ukoliko ste alergični na lateks) može doći do alergijske reakcije. Također, ukoliko se vrše posebne ultrazvučne pretrage koje uključuju korištenje kontrastnih sredstava može doći do alergijske reakcije. Prije svakog pregleda te vrste biti ćete upitani i upozoreni od strane medicinskog osoblja. Tijekom korištenja ultrazvučnog uređaja nema pojave ionizacijskog zračenja (radijacije).

Za vrijeme ultrazvučnog pregleda može doći do pojave lagane neugode uzrokovane pritiskom sonde koja prolazi vrlo brzo nakon obavljenog  pregleda.

Određeni faktori i stanja mogu interferirati s rezultatima ultrazvučnog pregleda. Najčešći razlozi su prekomjerna tjelesna težina, zrak u crijevima, prevelike dojke, prepunjen ili malo ispunjen mokraćni mjehur i crijeva.

 

TIJEK PREGLEDA ULTRAZVUČNIM SUSTAVOM

Prije pregleda

–     Liječnik će vam objasniti cjelokupni tijek pregleda te vam ponuditi odgovore na sva pitanja koja imate

–     Ukoliko je to potrebno, možda ćete biti zamoljeni potpisati pisani pristanak na pregled. Pažljivo ga pročitajte i pitajte liječnika ako imate dodatnih pitanja.

–     Sve prethodne pripreme, kao što su post ili sedacija, ovisiti će o dijelu tijela koje trebate pregledati. Vaš liječnik dati će vam sve instrukcije ukoliko je to potrebno.

–     Ovisno o Vašoj medicinskoj povijesti i tipu pregleda, liječnik će Vam dati sve dodatne upute kako se ponašati i što činiti prije samog zahvata.

Tijekom pregleda

Ultrazvučna pretraga može biti izvedena kao dio pregleda u ambulanti ili kao dio bolničkih pretraga, ovisno o tipu pregleda i stanju pacijenta

Najčešće, ultrazvučni pregled se izvodi na sljedeći način:

–     U jednom trenutku biti ćete zamoljeni skinuti nakit, dio odjeće i sve što će eventualno smetati izvođenju pregleda

–     Ovisno o tipu pregleda, biti ćete zamoljeni da sjednete, legnete ili se postavite u točno određen položaj

–     Nakon pozicioniranja tijela u pravilan položaj za izvođenje pregleda, liječnik ili medicinsko osoblje aplicirati će ultrazvučni gel na površinu tijela koje se pregledava

–     Liječnik će zatim prisloniti ultrazvučnu sondu na mjesto pregleda. Liječnik će Vas tijekom pregleda namještati u razne položaje ukoliko je to potrebno. Također, prelaziti će sondom preko određenih dijelova tijela i na taj način izvršiti pretragu.

–     Ukoliko se radi pregled Doppler uređajem, možda ćete čuti tihi pulsirajući zvuk kojeg proizvodi ultrazvučni uređaj

–     Kada pregled završi, medicinsko osoblje pomoći će Vam obrisati ultrazvučni gel

Ultrazvučni pregled je u pravilu vrlo ugodan i bezbolan pregled. Ponekad, ukoliko pregled traje duže vremena možete osjetiti blagu neugodu u ekstremitetima ili leđima zbog pozicije u kojoj se nalazite. Osoba koja radi ultrazvučni pregled učiniti će sve kako bi Vam smanjila neugodu uzrokovanu pregledom.

Nakon pregleda

Nakon izvršenog pregleda generalno nema posebnih protokola kojih se morate pridržavati. Vaš liječnik dati će Vam smjernice za nastavak liječenja, ovisno o Vašem zdravstvenom stanju.

UPOZORENJE

Sve informacije navedene u ovom tekstu su informativnog karaktera. Za sva dodatna pitanja u vezi pregleda i liječenja molimo Vas da se obratite svom liječniku.